Yin yoga en je bindweefsel

Yin yoga is voor iedereen. We leven in een yang maatschappij met veel actie en veel moeten, dus een stukje yin in je leven zou dan goed passen. Alles in balans.

Yin yoga is een rustige maar intensieve yogavorm gericht op je bindweefsel, gewrichten en meridianen.  Door weinig beweging, fysieke/emotionele trauma’s, stress etc. kunnen er blokkades ontstaan in het bindweefsel. Door yin te beoefenen maak je weer ruimte vrij in het bindweefsel zodat je kunt vernieuwen en kunt verzachten.

Door langdurig rek of compressie te geven in de houding heb je invloed op dat bindweefsel. De houdingen worden dan ook 3 tot 5 minuten aangehouden.

 

Waarom is je bindweefsel belangrijk?

Je bindweefsel wordt ook wel de lijm van je lijf genoemd. Het is één groot netwerk in je lichaam dat voor bescherming en steun zorgt. Het zit om je spieren, je gewrichten en je organen. Het is een netwerk dat door je hele lichaam met elkaar verbonden is.

Je bindweefsel, ook wel fascia genoemd, bestaat uit water dat informatie bevat. Het staat in verbinding met je meridianen en je levensenergie. Je wilt graag je bindweefsel soepel houden. Niet alleen voor je fysieke lichaam maar ook dat jou levensenergie vrij kan stromen.

Zoals al vaker gezegd tijdens een les: emotion = energy in motion. Emoties is niets anders dan energie. Wanneer je emoties niet doorvoelt en wegstopt wordt het letterlijk opgeslagen in je bindweefsel. In de Yin Yoga wordt dit ook wel frozen emotion genoemd, je bindweefsel verhard, is minder soepel en op lange termijn kan dit fysiek klachten geven. . Je emoties zijn er niet voor niets. Wij zijn opgevoed met de gedachten dat we niet mogen huilen of niet boos mogen zijn. Maar als je nooit je emoties mag laten zien waar gaan die dan naartoe? Juist! Het gaat zich vastzetten in je lichaam.

Door houdingen langer vast te houden heb dus je invloed op dit bindweefsel. Tijdens de Yin Yoga werk je op verschillende lagen. Fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch, alles is met elkaar verbonden

 

De voordelen van yin yoga

Versoepelt en maakt flexibel

Je weefsels worden soepeler en er ontstaat meer ruimte in je gewrichten en je hele lichaam. Het zorgt voor flexibiliteit, niet alleen fysiek maar ook mentaal.

Leer je eigen lichaam en grenzen kennen

Vaak zijn we geneigd om maar door te gaan, we zijn prestatiegericht of “moeten” veel van onszelf. Door de houdingen langer vast te houden, ben je genoodzaakt om met jezelf te zitten. Je leert je jezelf, je lichaam en je grenzen beter kennen. 

Maakt lichter en ruimer

Door oude ballast op te ruimen tijdens de yin creëer je letterlijke en figuurlijk ruimte en wordt alles lichter. Je hoeft niet meer te dragen dan nodig is.

Geeft rust en ontspanning

Door met aandacht in het moment te zijn leer je fysiek en mentaal los te laten. Geef jezelf over aan de houding en het moment en alles wat op je pad komt.

Maakt jong

Het stofje hyaluronzuur wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel meer vocht opneemt, waardoor het soepeler wordt. Dit stofje zit in dure gezicht crèmes maar maak je ook zelf aan door yin te beoefenen.

 

YIN, Your Inner Nature

Het kan dus zijn dat je weerstand voelt of dat er emoties omhoog komen tijdens een les. Niets anders dan energie wat in beweging komt. Misschien heb je dat tijdens een les wel ervaren? Dat je energie voelt stromen, warmte, tintelingen, lichter of zwaarder. Of dat er zelfs tranen komen. Dat is de energie die vrijkomt.  

Yin is met je aandacht naar binnen, de zachtheid opzoeken en voelen wat zich in jou afspeelt.

Wees welkom in de les. 

 

Liefs Hannah