Wat is trauma nu eigenlijk?
Bij het woord trauma denken we al snel aan grote gebeurtenissen in ons leven zoals mishandeling, seksueel misbruik, oorlog, natuurrampen of een ongeval. Het gaat verder dan dat. In deze blog kun je alles lezen over wat trauma nu precies is.
Trauma en vastgezette emoties ontstaan wanneer we overweldigd worden door iets en ons lichaam niet in staat is om zich te verdedigen. Het gaat niet om de gebeurtenis zelf maar dat je niet de kans hebt gekregen om het te verwerken.
We reageren vanuit ons oerbrein wanneer we stress of gevaar ervaren. Je kunt dan vechten of vluchten of je gaat in een bevriezing. Een heel mooi mechanisme die in gevaar bepaald wat de beste optie is om te kunnen overleven. Precies zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Wanneer we niet in staat zijn om te kunnen vechten of vluchten raakt ons systeem in een bevriezing. Het probleem nu is dat we verleerd zijn hoe we weer naar een ruststand kunnen terugkeren.
Uitleg over het oerbrein en stress BEKIJK DEZE VIDEO
Wanneer je emoties, trauma, gebeurtenissen gaat wegstoppen zet het dus letterlijk vast in je lichaam. Emotions = energy in motions. Energie in beweging, maar wanneer ze niet doorvoeld worden, stagneert die energie. Er ontstaan blokkades in je energiesysteem. Dit gaat gepaard met emoties die opgeslagen worden in onze organen. Je hele systeem functioneert dan niet meer zoals het zou moeten zijn met als gevolg ziekten.
Trauma is dus niet alleen grote gebeurtenissen wat niet verwerkt is maar gaat al ver terug naar de tijd in de baarmoeder of generaties voor jou. De meeste trauma ontstaat tussen de 0-7 jaar. Je moet je voorstellen dat een baby afhankelijk is van zijn ouders/opvoeders. Een baby is niet in staat om te kunnen vechten of vluchten. Gevolg, de stress wordt opgeslagen in het lichaam.
Voorbeelden van trauma:
- Veel stress tijdens de zwangerschap (dit wordt gevoeld door het kindje in de buik)
- Geboortetrauma (denk aan vroeggeboorte, ingrepen, vastzitten in geboortekanaal, snelle geboorte, couveuse)
- Vroegkinderlijk trauma (hechtingsproblematiek, geboorte, onveilige omgeving, voedseltekort, ouders niet emotioneel beschikbaar, mishandeling, gepest op school, overlijden van ouders of dierbaren, scheiding ouders)
- Bevallingstrauma (onverwachte medische ingrepen, geen steun, interventies zonder toestemming, complicaties bij de baby, onvoldoende nazorg)
- Generatie trauma (overgeërfd trauma vanuit je familielijn)
- Onverwerkte rouw (verlies van dierbaren, relaties/vriendschappen, miskramen)
Wat gebeurt er op lange termijn?
Wij vergeten de gebeurtenissen maar ons lichaam onthoudt alles. Je lichaam is als een boek dat je kunt lezen.
Onverwerkte trauma en emoties worden letterlijk vast gezet in je lichaam. Hierdoor kunnen er allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan door een te sterk overlevingsmechanisme.
Enkele voorbeelden van klachten:
- nek-en schouderklachten
- vermoeidheid
- gewrichtspijnen
- hoofdpijn
- maag-en darmproblemen
- stemmingswisselingen
- angsten
- depressie
- geen grenzen kunnen aangeven
- altijd alles goed willen doen
- gebrek aan zelfliefde
- niet met je emoties kunnen omgaan
Wat kun je doen?
De eerste stap is weer in contact komen met je lichaam. Dit kan door middel van je lichaam in beweging zetten. Yoga, wandelen, sporten, echt weer je lichaam voelen. Je weer veilig voelen in je lichaam. Je hoofd en je hart verbinden en weer leren om te ontspannen. Dit meenemen in je dagelijks leven zodat je zenuwstelsel kan resetten.
Echt het probleem bij de kern aanpakken?
Door middel van lichaamswerk, door te voelen en te ervaren, kun je op de plekken komen waar trauma, stress en emoties zitten opgeslagen. Dit kan door trauma therapie, ademwerk en/of familieopstellingen.
Body Remember Trauma Therapie:
Tijdens de trauma therapie werken we op de psoasspieren. Deze spieren zijn nauw verbonden met je overlevingssysteem. Het verbindt je romp met je benen en bepaald of je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Bij veel mensen is deze spiergroep constant aangespannen. Je lichaam “denkt” alert te moeten zijn. Je staat continue “aan” en er is geen ruimte om te ontspannen of te kunnen ademen.
Ademwerk:
De adem is een krachtig instrument om jezelf te helen. Er zijn verschillende ademtechnieken met verschillende doeleindes. De adem verbindt onze binnenwereld met de buitenwereld. Wanneer je beter ademt, voel je je beter. Door verbonden te ademen komt er spontaan een energiestroom op gang. Dit kan angstige of pijnlijke gevoelens oproepen maar verdwijnen weer zelf wanneer je die gevoelens gaat ervaren zonder weg te stoppen. Je adem is een krachtige tool om je emoties te gaan doorvoelen, om je levensenergie te laten stromen en om weer in ontspanning te komen.
Opstellingen:
Tijdens een opstelling wordt zichtbaar gemaakt wat (nog) niet zichtbaar is, de onderstroom. Wat maakt dat jij continue in dezelfde cirkel blijft lopen? Draag jij een last wat niet van jou? Welke blokkades zitten er nog in de weg? Sta je op de goede plek in je systeem van herkomst? Dit zijn allemaal vragen die aan bod kunnen komen tijdens een opstelling. Bewustwording en patronen doorbreken.
Voordelen van lichaamswerk
- verlichting van fysieke klachten
- meer verbinding en verzachting met je lichaam
- kun je beter omgaan met je emoties
- kun je beter je grenzen aangeven
- heb je meer ruimte in je lichaam en hoofd
- slaap je beter en heb je meer energie
- meer ontspanning
- mentaal sterker
- meer liefde voor jezelf
Trauma is niet de gebeurtenis zelf maar de onverwerkte emoties die je vasthoudt. Hoe groot of klein ook het kan je in je dagelijks leven belemmeren. Zodra je de emoties durft aan te kijken, te erkennen en te voelen ontstaat er weer ruimte om te zijn wie je bent.
Liefs Hannah